Januári feladat háziasszonya Bogi.
A feladat:
"Legyen ez a jelszava a januári kihívásnak: "Valami melegség".
Hogy ezt ki milyen oldalról közelíti meg, azt rátok bízom. Legyen viszont az oldaladon:
- legalább 2 db gomb (hogy legyen mivel jól begombolkozni)
- írás-mintás kiegészítő (hogy legyen mit olvasni)
Ez utóbbinál tényleg a kiegészítő legyen írásos, akár egy írásos bélyegző, egy darab újságpapír vagy könyvlap, word-art vagy valami. Szóval a címen és a kommenten kívül valami más."
BoBunny - petal pushers papírokat használtam
Yabo kraft karton az alap.
A szöveget elrontottam. Valamelyik korábbi verzióból ott maradt egy "hiszen" a "de" helyett.
Fogalmam sincs, hogy hogyan, de kijavítom majd valamikor.
Gybogi kérésére a kávétorta receptje:
GENOVAI PISKÓTA:
Hozzávalók: 11,5 dkg (szitált) liszt
4 tojás
11,5 dkg cukor
egy csipet só
5dkg olvasztott vaj
1 ek kész kávé a tészta ízesítésére (én koffeinmentes kávét használtam végig a gyerekek miatt)
A forma bekenéséhez:
olaj, cukor, liszt
1. Melegítsük elő a sütőt 190°C -ra. Olajozzunk meg, béleljünk ki sütőpapírral és liszttel szórjunk be egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
2. A tojásokat és a cukrot tegyük egy tálba, majd a tálat helyezzük forrásban lévő víz fölé. A víznek nem szabad hozzáérnie a tál aljához. Verjük a masszát addig, míg sűrű nem lesz. Akkor jó, ha már meglátszik benne a habverő nyoma.
3. Emeljük le a tálat a vizesfazékról, és verjük tovább míg, ki nem hűl. Óvatosan keverjük el benne az egy kávéskanál kávét. Egy nagyobb fémkanállal óvatosan adjuk hozzá a sóval elkevert liszt felét. Olvasztott vajjal öntsük körbe a massza szélét, ( A vaj folyós legyen, de ne forró és mindenképp a széleknél öntsük a tésztába, különben kiszökik belőle a levegő. A vaj gyors és egyenletes eldolgozásához fémkanalat használjunk.) majd adjuk hozzá a maradék lisztet.
4. Ezután tegyük át a masszát a formába és süssük addig, míg a tészta el nem válik a forma szélétől (kb. 30-35 perc). Öt percig hagyjuk hűlni, majd borítsuk rá egy rácsra. Csak azután tálaljuk, vagy töltsük, hogy teljesen kihűlt.
KÁVÉKRÉM:
hozzávalók:
4 tojássárgája
10 dkg cukor
28 dkg lágy vaj
2 tk instant kávé (szintén koffeinmenteset használtam)
1. A vajkrémhez verjük fel a tojássárgákat egy tálban. Oldjuk fel a cukrot egy serpenyőben 1,25 dl vízben. Forraljuk míg a szirup jól be nem sűrűsödik (villával vékony szál húzható belőle). Keverjük a szirupot a tojássárgákhoz, míg a massza halvány és vattaszerű lesz.
2. Keverjük a lágy vajat a masszához. Oldjuk fel az instant kávét 2tk vízben és keverjük a vajkrémbe.
A tortalapot három részre vágtam (itt a felnőtt verzió szerint meg kellene locsolni a lapokat kávélikőrrel) a krém egynegyedével megkentem a lapokat. a második negyedet félre raktam a díszítésre. A fele krémmel bekentem a torta oldalát és tetejét. Az oldalát csokidarával díszítettem, de lehet pirított mandulaforgáccsal is.
A tetejére kávészem alakú csokoládék és a krémből készült kis csigák kerültek.
Nagyon finom volt, de nem hosszú életű :D
Ha bármi kérdésed van tedd fel nyugodtan!
3 megjegyzés:
kösziiiiiiiiiiiii! meg is csinálom, kicsit lehet alakítok rajta a cukor miatt de megcsinálom!!!!!nagyon nyamiiiiiiiiiiiii!
Én is vittem a receptet! Köszi!
Az oldalad nagyon aranyos! Tök jók a gépelt betűid!
Klassz lett az oldal.
A süti már olvasatra is jól hangzik.
Lehet nálunk sem lenne hosszú életű.:)
Megjegyzés küldése